Bij Stut en Steun staan we klaar voor ondernemers in het mijnbouwgebied van Groningen. Onze toegewijde mkb-consulenten Martijn Pot en Jantina Schoonveld zetten zich dagelijks in om hen te ondersteunen. In dit blog vertelt Jantina (45 jaar) hoe zij met haar achtergrond en ervaring ondernemers helpt om grip te krijgen op de vaak complexe materie in schade- en versterkingssituaties.
Hoe ben je bij Stut en Steun terechtgekomen?
“Ik heb architectonische vormgeving én sociale dienstverlening gestudeerd en heb twee eigen bedrijven gehad. Als ondernemer ben ik begonnen met een gezamenlijke slagerij in Bedum. Daarna heb ik samen met mijn toenmalige partner een bedrijf in gradiënt natuurbeheer overgenomen. Dit omvatte begrazingsprojecten door heel Nederland. Inmiddels werk ik al weer vijf jaar bij Stut en Steun. Ik ben begonnen als algemeen steunpuntmedewerker en toen Stut en Steun startte met het ondersteunen van mkb’ers stroomde ik door naar de nieuwe functie als mkb-consulent. Dat is nu ongeveer 2,5 jaar geleden. Mijn interesse in huizen en mensen en mijn ervaring als ondernemer komen mooi samen in deze functie.”
'Mijn rol is om mee te denken en structuur en overzicht aan te brengen in de situatie.’
Bij welke uitdagingen ondersteun je ondernemers?
“Ik ondersteun ondernemers bij verschillende problemen, zoals bij schade aan hun woonhuis en bedrijfspand, het versterken van deze panden, tijdelijke huisvesting tijdens de versterking, inkomstenderving, fiscale vraagstukken, en het inschakelen van juridische (Raad voor Rechtsbijstand) en bouwkundige hulp. Ook help ik bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidies.
Mijn rol is om mee te denken en structuur en overzicht aan te brengen in de situatie. Zo laat ik zien welke opties de ondernemer wél heeft, maar ook wat niet mogelijk is. Soms is dit een kwestie van uitleg geven via de telefoon, andere keren zit ik samen met de ondernemer bij een hoorzitting tegenover het IMG.
Er zijn veel universele problemen in het bevingsgebied waar ondernemers mee te maken krijgen. Tegelijkertijd is iedere situatie uniek. Dat maakt het vaak lastig om een stap verder te komen. Ook ongelijkheid speelt een rol. Bijvoorbeeld bij de ondernemer die buiten het gebied woont, maar binnen het gebied zijn bedrijf heeft en daardoor geen recht heeft op immateriële schadevergoeding.
Of de ondernemer die wil stoppen met zijn bedrijf, maar het niet kan verkopen door de onzekere versterkingsplannen. Of de ondernemer met een Bed & Breakfast die om diezelfde reden jarenlang het onderhoud uitstelt, waardoor er minder bezoekers komen en de inkomsten teruglopen. In dit soort situaties kunnen wij meedenken en inzicht geven in mogelijke opties.”
Wat merk je van de impact die mijnbouwschade heeft op ondernemers?
“Ondernemers die lang moeten wachten op schadeherstel en versterking, worden vaak gedwongen hun verwachtingen bij te stellen. Dit heeft impact op het bedrijf. Het gaat vaak niet alleen om veel geld, maar ook om het mentale welzijn. De tijd en energie die ondernemers aan het schade- of versterkingstraject kwijt zijn, zouden ze bovendien liever in het bedrijf steken.
Persoonlijk zou ik ook graag zien dat er meer eerlijkheid en gelijkwaardigheid in de afhandeling van besluiten komt. In de NAM-tijd kregen mensen vaak geen vergoeding voor hun mijnbouwschade, terwijl ze daar nu nog steeds de gevolgen van merken. Jaren later ontvangen sommige anderen door alle nieuwe regels wél hele bedragen aan schadevergoedingen en subsidies. Ik streef er dan ook naar om eraan bij te dragen dat ondernemers die onze hulp vragen, zo goed mogelijk uit de vaak moeilijke schade- en/of versterkingssituatie komen.”
Welke reacties krijg je van ondernemers die je hebt geholpen?
“De ene ondernemer vindt het fijn dat ik help met overzicht creëren of dat ik de opties in kaart breng. Anderen waarderen vooral de steun in de rug of ze ervaren rust als we het eens zijn over een bepaalde aanpak. En het komt ook weleens voor dat ik met een aanpak kom waar mensen zelf niet aan hadden gedacht, waardoor het soms toch nog lukt om een positief resultaat te behalen.”
Welke tip geldt voor iedere ondernemer met mijnbouwschade?
“Mijn tip is: ga altijd met iemand sparren die ervaring heeft met mijnbouwproblematiek. Dat kan Stut en Steun zijn, maar ook iemand uit je omgeving die veel kennis en ervaring op dit vlak heeft. Je staat er nooit alleen voor en samen kom je verder.”
Molenweg 58a
9919 AJ Loppersum
050-2112044
welkom@stutensteun.nl